Lecția 1 din Șah: Obiectivul Principal

De multe ori apar tot felul de activități și informații tentante, care ne abat de la drumul nostru către succes. Nu este ușor să le eviți, mai ales că unele dintre ele sunt utile, dar nu determinante. Concret, după câteva săptămâni intense de antrenament șahist și câteva zile libere de la serviciu, dedicate pregătirii, eram în drumul meu spre un turneu important de la Iași, la șarmantul hotel Grand Hotel Traian din Piața Unirii, organizat cu ocazia aniversării Unirii Principatelor. În mașină, în timp ce rezolvam probleme de șah, am aflat că peste câteva ore urma o piesă de teatru, numită ”Dosarele Siberiei”, jucată de trupa de actori din Chișinău, la impresionantul teatru ”Vasile Alecsandri”- un palat în toată regula. Nici nu mai era nevoie să citesc descrierea, cu un asemenea titlu sigur urma să fie o seară palpitantă. Am stat pe gânduri dacă să aleg această piesă sau să cinez și să mă culc devreme, așa cum recomandă maeștrii șahisti. Am făcut și o listă pro-contra dar…am decis să merg la teatru, cu gândul că mă voi detașa de la presiunea turneului și voi fi mai energic a doua zi. Ce a urmat? Piesa a fost în topul meu 3 dintre toate văzute până acum, dar a fost una destul de șocantă, ilustrând ororile comise în Basarabia, erau inclusiv oameni care plângeau în jurul meu… După acest spectacol, a trebuit să cinez la 22.30, am ajuns târziu în cameră iar pe la 5 dimineața au început să circule tramvaiele, făcând patul să tremure, chiar dacă eram la etajul 3…La turneu a fost o zi catastrofală, cu multe partide echilibrate, pierdute ”la timp”. Împotriva unui jucător de categoria I (eu sunt de categoria a II -a), aveam un turn în plus și 17 secunde rămase pe ceas, la care se mai adăugau 5 secunde după fiecare mutare. În mod normal era ușor de câștigat, mai puține piese pe tablă înseamnă și mai puțin timp necesar pentru gândire, dar nici nu am mai conștientizat trecerea timpului și s-a dus totul…În concluzie, nu uita de obiectivul tău principal și încearcă să iei deciziile importante în funcție de el.

Am conștientizat mai bine lecția după ce am urmărit această prezentare Tedx, făcută de fostul fotbalist argentinian Gabriel Omar Batistuta, în care povestește cum cele trei valori urmate toată viața au fost: disciplina, scopul major și modestia. Prezentarea este în spaniolă și se găsește aici:

   

Aceasta este prima lecție din șah pe care am scris-o pe blog și sunt tare curios să aflu părerea voastră, mai ales că vreau să mai public 99 de astfel de lecții 🙂 Pe curând!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s